Preview Mode Links will not work in preview mode

Synpodden


May 5, 2023

Synpodden besöker Iris Hjälpmedels nya showroom, pratar om förenklad datorhantering med Polarprint och läs- och orienteringshjälp med Insyn.  

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud

Det är inte alltid lätt att veta vilket hjälpmedel man har behov av eller hur man ska använda det. Av den anledningen har Iris Hjälpmedel öppnat ett showroom på Södermalm i Stockholm med verklighetstrogna miljöer i form av vardagsrum, kontor, kök och badrum. Synpodden har besökt dem där och fick en pratstund med vd Åsa Lodin samt kunden Iris Schyberger, som botaniserade bland sortimentet.

Iris Hjälpmedels Showroom

Besöksadress: Östgötagatan 83, Stockholm
Öppettider: vardagar kl 10–17. Grupper är välkomna att boka tid även utanför ordinarie öppettider.
Telefon: 08-39 94 17
E-post: showroom@irishjalpmedel.se

Enklare datorhantering

Tycker du att det är krångligt att göra dina bankärenden? Önskar du att det vore bli enklare att hålla kontakt med vänner och familj? Vill du kunna få posten skannad och uppläst? Vill du samla ihop alla datorfunktioner på ett enkelt vis? Synpodden har pratat med Thomas Göthberg från Polarprint, som visar oss programmet Guide Connect, som är designat av och för personer med synnedsättning. Alla menyer och dialogrutor går att förstora och visas med högkontrastfärger. Talsyntes ingår för att få skärmens innehåll uppläst.

Mer information om programmet: https://polarprint.se/produkt/4919/GuideConnect.html

Inför ett besök på en syncentral rekommenderar Thomas Göthberg att man hör av sig till Polarprint för att få veta mer om sortimentet.

Telefon: 010-470 99 00
E-post: info@polarprint.se
www.polarprint.se

Läshjälpmedel och orienteringshjälp

Synpodden besöker Insyn Scandinavia där Frank Skaret och David Renström visar Orcam Read, en bärbar handhållen läsmaskin med en smart kamera som läser upp text från alla tryckta ytor och digitala skärmar med OCR-hantering och talsyntes. Det gör att du kan läsa allt från din bok, morgontidning, mjölkpaket, skyltar och menyer till dataskärmen och läsplattan.

En annan slags läskamera är Orcam Eye som går att fästa på glasögonbågen och som läser upp text som användaren pekar på. Det gör den till ett smidigt orienteringshjälpmedel eftersom man kan peka på skyltar, butiksfönster och annat för att komma rätt.

https://insyn.se/produkter/orcam

Vi får även uppleva systemet Navilens, som genererar små QR-koder som går att skriva ut på klisterlappar och montera på platser som man vill kunna hitta till, till exempel dörrar. Sedan läser man av koden med en app i sin smarta telefon. Etiketterna finns både för privat bruk och offentliga miljöer, så att exempelvis en kommun kan märka upp platser som alla kan läsa av med appen.

https://insyn.se/produkt/navilens-etikettpaket    

För mer information om Insyns produkter:

Telefon: 010-455 04 00
E-post: info@insyn.se
https://insyn.se/