Preview Mode Links will not work in preview mode

Synpodden


Mar 24, 2023

Hör hit alla spelsugna. Det finns många spel som är tillgängliga när man har en synnedsättning. Vi går igenom allt från brädspel och kortspel till Iphonespel, tv- och dataspel. Väck leklusten och följ med!

I detta avsnitt fördjupar vi oss i spelvärldens många skepnader. Förutom de spel som redan är tillgängliga finns det många saker man kan göra själv med relativt enkla medel. 

I Techpepp visar Claudio Quitral tillgängliga Iphonespel i tre kategorier: text- och frågespel, pussel och actionspel, där den sista kategorin kräver hörlurar eftersom det handlar om att förflytta sig i en ljudmiljö. 

Vi flyttar oss vidare till tv- och dataspelsvärlden, där Robert Lindblom testar dataspelet Hogwarts Legacy och berättar om att tillgänglighetstesta God of War: Ragnarök.  

5 tips för att tillgängliggöra ditt brädspel

  • Använd reglett eller Perkins för att punktmärka kort.
  • Det går att limma fast finkornig sand på pjäser eller andra föremål för att t ex. kunna skilja en färg från en annan.
  • Om du är synsvag och har problem med att skilja på färger så går det utmärkt att måla om pjäser och brickor med exempelvis sprayfärg.
  • För att kunna fixera spelpjäser och känna var de ska stå på spelplanen går det att använda genomskinligt kardborreband.
  • Vaxsnören går att fästa på spelplaner för att få den mer kännbar.

Sprayfärg, lim och sand finns att köpa på t ex. Panduro eller liknande pysselaffärer. Det går också att printa egna spelpjäser med 3D-skrivare. Det finns företag som kan hjälpa till för några hundringar.

Projektet DOTS RPG har tagit fram 3D-modeller med punktmärkta tärningar. En del spel, t ex. Dungeons & Dragons, kräver tärningar med fler än sex sidor. Du kan beställa tärningarna via deras hemsida (https://www.dotsrpg.org/) eller ladda ner 3D-modellerna själv och skriva ut på en 3D-skrivare.

Tillgängliga bräd- och kortspel

MTM tillgängliggör kort- och brädspel, som sedan säljs hos Iris Hjälpmedel. Generellt handlar det om att visuell information som är avgörande även ska finnas taktilt, så att alla kan spela tillsammans oavsett synförmåga. Här kan du läsa om hur processen går till. Länk till artikel

Tillgängliga spel hos Iris Hjälpmedel: https://www.irishjalpmedel.se/Spel-for-synskadade-sv-1333/pm

Digitala spel

En engelsk samlingsplats för ljudspel och spel som är tillgängliga för personer med synnedsättning: audiogames.net

Iphonespel

Fler lyssningstips

Här kan du höra mer om spelutvecklaren Philip Bennefall:

Avsnitt 131 av Podden Spelskaparna där Philip Bennefall medverkar: länk

Intervju med Philip Bennefall från Läns- och riksnytt den 20 januari 2021: länk

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud