Preview Mode Links will not work in preview mode

Synpodden


Jun 2, 2023

Vad innebär det att ledsaga? Hur gör man, vad kan man förvänta sig av sin ledsagare och är det skillnad att bli ledsagad av en kompis eller en avlönad ledsagare? Synpodden reder ut tillsammans med Anne-Lie Telning.

Henrik Götesson och Lena Nisula Wester delar med sig av dråpliga ledsagarsituationer till vår reporterpraktikant Jonathan Andersson.

Techpepp: Digitala navigeringsverktyg

Det finns ju en stor frihet i att kunna ta sig fram på egen hand. Många har haft stor nytta och glädje av det digitala navigeringsverktyget Soundscape från Microsoft. Dessvärre kommer Soundscape sluta att fungera i slutet av juni 2023. Därför vill Synpodden tipsa om några alternativ som man kan använda i stället:

BlindSquare, IOS, 499 kr: BlindSquare i App Store (apple.com)

Ariadne GPS, IOS, 69 kr: Ariadne GPS on the App Store (apple.com)

Vision & motion, IOS: Vision & Motion i App Store (apple.com)

Lazarillo, IOS: Lazarillo - Accessible GPS on the App Store (apple.com)

Lazarillo, Android: Lazarillo Accessible GPS - Apps on Google Play

RightHear, Android: RightHear - Blind Assistant - Apps on Google Play

Claudio Quitral visar hur Blindsquare fungerar i praktiken och vi utforskar omgivningarna runt rikskansliet.

Unga med synnedsättning väljer ny ordförande

Den 28 juni till 2 juli i år håller Unga med synnedsättning riksstämma, och då ska de även välja ny ordförande eftersom Frida Karlander slutar efter fyra år. Synpodden har fått en pratstund med Frida, som reflekterar över sin ordförandetid och delar med sig av sina tankar om US framtid.

Vi får även träffa de tre ordförandekandidaterna Linus Johansson, Tomas Törnblom Nilsson och Mattias Winsa, som berättar varför de vill bli valda till ordförande och vad de har för ambitioner för US framöver.

Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud