Preview Mode Links will not work in preview mode

Synpodden


Dec 15, 2023

Synpodden testar fäktning, får följa Parasport Sveriges projekt Träningspasset, pratar fotboll och 5-a-side och motiverar oss till vinterlöpning med en Synpoddenveteran. I Techpepp utforskar vi orienteringsappar som Soundscape och Voice Vista.

Programledare: Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén

För den som har en synnedsättning kan det upplevas svårt och krångligt att börja träna eller idrotta, men det är något som Parasport Sverige vill ändra på. Hör Josefin Lindblom berätta om projektet Träningspasset. Josefin reder ut vilka hinder som kan finnas i skolan och inom idrottsrörelsen, och hur Parasport jobbar för att överbrygga dem.

Vi startar med buller och bång, genom att ge er ett smakprov på projektets digitala träningspass.

https://parame.se/

https://parasport.se/om-forbundet/forbundsutveckling/pagaende-projekt/traningspasset

Vi får veta mer om parafäktning och Isabelle Ulfsdotter provar på att fäktas med ögonbindel. I reportaget träffar vi Emil Erdtman, Magnus Gustavsson och Thomas Mebratu.

Vill du börja fäktas? Här finns mer info:

Djurgårdens IF:s fäktförening https://www.diffencing.se/start/?ID=403498

Svensk Fäktnings Parasida: https://svenskfaktning.se/para/

Kan man spela fotboll om man inte ser? Mark Blake, eldsjäl och projektledare, berättar om 5-a-side, eller blindfotboll, en sport som ökar i popularitet.

Mer info om 5-a-side:

Instagram: https://www.instagram.com/sweden_5_a_side/

Telefon: Mark Blake 0733-702593

Hitta din lokalförening: https://parame.se/sok/?q=5-a-side

I studion snackar vi med Johan Häglerud om löpning och han beskriver känslan inför ett maratonlopp. Ska det bli så att både Monica och Isabelle står på startlinjen i juni nästa år? Den som lyssnar får se.

Techpepp lär oss orientera oss utomhus med hjälp av GPS-appar, något som kan vara väl så värdefullt ute på en promenad eller löprunda. Vi testar uppföljarna till Soundscape och appen VoiceVista.

VoiceVista på Appstore för iPhone

Soundscape Community på Appstore för iPhone

Simple Interval Timer på App Store för iPhone