Preview Mode Links will not work in preview mode

Synpodden


Mar 27, 2024

Synpodden träffar Finn Hellman, som har kartlagt diskriminering och hatbrott mot ledarhundsförare i sin masteruppsats ”Hindrad: om negativt bemötande av assistans- och ledarhundsförare”. För första gången har vi siffror på hur utbrett problemet är.

Vi pratar med Åsa Blom, som nyligen har fått en ny ledarhund. Hur har omställningen till ny hund gått, finns det utmaningar och vad har hon för tankar om att ledarhundsverksamheten ska flytta till Myndigheten för delaktighet den 1 april?

Vi delar med oss av några boktips och följer med till ljudboksgalan Storytel Awards, där hederspriset delades ut till Sören Olsson och Anders Jacobsson, författarna bakom böckerna om Sune, Bert och Håkan Bråkan. Synpodden fick en pratstund både med Sören Olsson och med nioåriga Amanda Ludvigsson, som satt i juryn för barnkategorin.

I Techpepp får vi några knep för att lättare kunna dela exempelvis bilder och länkar från vår iPhone. Genom att anpassa ordningen på menyer blir det också enklare att använda den populära appen Be my eyes med funktionen Be my AI.

Programledare: Claudio Quitral och Monica Walldén
Reporter: Isabelle Ulfsdotter
Ljudtekniker: Johan Häglerud